T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TOKAT / TURHAL - CENGİZ TOPEL ORTAOKULU

OKULUMUZUN KURALLARI NELERDİR?

 VELİLERİMİZ VE ÖĞRENCİLERİMİZ

 

         Kaza, çocuğun sağlığı üzerine fiziksel, psikolojik ve sosyal yönden etki ederek dengesinin bozulmasına, hastalanmasına, sakatlanmasına hatta ölümüne neden olurken, aileye ve topluma da ağır maddi yük getirmektedir. Dünya üzerinde yılda yüz binlerce çocuğun yaralanmasına ve ölmesine neden olan kazalar, okul çağı çocuklarında ölümlerin ve yaralanmaların önemli nedenlerinden birisidir.

 

Öğrenciler; okul yönetimi, sınıf rehber öğretmenleri ve okul rehberlik servisi tarafından öğrenci sağlığı ve güvenliği konularında eğitim verilerek bilgilendirilmekte,  yaşanabilecek  kazalar konusunda, öğrencilere her fırsatta  aşağıda ifade edilen çoğu konuda uyarılarda bulunulmaktadır. Ayrıca okulumuz binalarında ve bahçesinde gerekli güvenlik uyarı levhaları da öğrencilerimizin görebileceği şekilde asılmış, her türlü güvenlik önlemi alınmıştır. Ne yazık ki, gerek eğitim gerekse diğer uyarılara rağmen bazı öğrencilerimiz, tehlikeli hareket ve güvensiz davranışlar neticesinde kazalara sebebiyet vermekte, yaralanabilmekte, bir başkasına veya okul araç ve gereçlerine istemeden de olsa zarar verebilmektedir.

 

 Unutmayalım ki "Güvenlik Kültürü" evde baslar. Anne-Baba olarak çocuklarımıza daha dikkatli ve güvenli  davranışlar kazandırmamız çok önemlidir. Öğrenciler, öğretmenlerin ve yöneticilerin güvenlik ve diğer konulardaki uyarılarını dikkate alırlar.

 

 Öğrenciler okula ait malzeme ve diğer okul  eşyalarını  korumak ve zarar vermemekle yükümlüdürler.

 

 Yönetmelik gereği, zarar verilen okul malının bakımı, tamiri veya yenisinin alınması için gerekli olan para, öğrencinin yasal velisi tarafından ödenmek zorundadır.

 

Veliler olarak  aşağıda  ifade edilen konularda öğrencilerimizin bir kez daha bilgilendirilmesinin, gerekirse uyarılmasının, okulumuzda öğrenci kaynaklı yaşanabilecek kazaları önleme adına çok yararlı olacağı kanısındayız.

 

Kazasız, güvenli, sağlıklı ve huzurlu bir eğitim ortamı için öğrencilerimizin kesinlikle uyması gerekli bazı kurallar aşağıdaki  gibidir:

 

ÖĞRENCİLERİMİZİN UYMASI GEREKEN GENEL GÜVENLİK KURALLARI

 

1. Teneffüs zili çaldığında, sınıf kapılarının önünde birisi olduğu düşünülerek, sınıf kapıları hızlı bir şekilde açılmaz. Sınıftan hızlı bir şekilde ve koşarak çıkılmaz. Koridorlarda koşmadan yürünür, derslik kapılarının dışa açıldığı göz önüne alınarak, kapı kaynaklı tehlikelerin önüne geçmek için koridorun ortasından gidilir. Koridorlarda bağırılmaz. şakalaşılmaz.  Oyun oynanmaz. Hava şartlarının uygun olduğu zamanlarda teneffüslerde temiz hava almak için güvenli bir şekilde doğrudan bahçeye çıkılır.

 

2. Engeli rampaları sadece engelli kişilerin kullanımı içindir. Engelli olmayan kişilerin bu rampalarda, bulunması dahi yasaktır. Engelli rampalarında koşmak, ya da oyun oynayıp şakalaşmak, tırabzanların üzerine çıkmak, sarkmak, engelli rampalarında kaymak, ciddi kazalara, yaralanmalara hatta ölüme bile sebebiyet verebilir.

 

3. Teneffüslerde okulumuzun bahçe sınırları dışına çıkılmaz. Öğrenciler sadece oyun alanında oyun oynarlar. Oyun Alanı içerisine oyuna dahil olmayan öğrencilerimizin girmesi yasaktır. Yaşanan kazalardan dolayı, öğretmenler kurulunda alınan karar gereği, bahçede tehlike yaratması ve kazaya sebep olması nedeniyle, öğrencilerin Beden Eğitimi ve Oyun dersleri hariç teneffüslerde futbol topuyla oynamaları yasaktır. Bahçede oyun oynayan öğrencilerin, dikkatsiz ve dengesiz koşmalardan kaynaklı çarpışma ve takılıp düşmeye karşı dikkatli hareket etmeleri çok önemlidir.

 

4. Tuvaletlere kontrollü bir şekilde girilir. Tuvalette olan kişiler rahatsız edilmez. Tuvaletin kullanımı konusunda temizlik ve hijyen kurallarına uyulur. Musluk ve Sifonlar temiz el ile açılıp kapatılır. Lavaboların üzerine çıkılmaz, köpük sabunlarla ve suyla oyun oynanmaz.

 

5. Okulumuzun tüm dersliklerinde pencere kilitleri bulunmaktadır. Normal şartlarda açık olmayan  pencerelerden, herhangi bir sebeple açık bırakılan bir pencere olsa dahi, öğrenciler pencerenin yanına çıkmaz, pencereden sarkmaz, Cam kenarlarına oturamaz ve sırtını cama dayayamaz. Camdan dışarıya bu yabancı cisim ve madde atmaz. Bunun güvenlik açısından tehlikeli bir durum oluşturacağı  öğrencilerimiz tarafından bilinmelidir.

 

6. Öğrenciler merdivenleri sağdan çıkıp, sağdan inerler. Merdivenlerde oyun oynanmaz, koşulmaz ve şakalaşma yapılmaz. Öğrencilerimiz her ne sebeple olursa olsun Okul bahçe duvarlarının üzerine çıkmazlar, demirlerine tırmanmaz, demirlerden ve bahçe duvarından atlamaya kalkışmazlar.

 

7. Öğrenciler okul bahçesindeki oturma banklarının üzerine çıkmazlar, bankları oturup dinlenmek veya bir şey yemek vb. amacı doğrultusunda kullanırlar.

 

8. Öğrenciler, kendi sınıfları ve ortak kullanım alanları haricinde okulun herhangi bir yerine girmezler. Öğrenciler, kendi dersliğinin bulunduğu alan dışındaki yerlerde kesif ve oyun amaçlı dolaşmaz. Açık olsa dahi, yanında görevli bir öğretmen olmadan, depo, arşiv, mutfak, asansör odası ve çatıya çıkmaları kesinlikle yasaktır. Okul dışından  iletişim kurmak isteyen yabancı kişilerle  konuşmaz, bedensel temasta bulunmaz ve sosyal mesafeyi korurlar. Durumu nöbetçi öğretmene veya okul idaresine bildirir.

 

9. Öğrenciler okula yanıcı, kesici, aletler veya patlayıcı vb. madde getirmezler.

 

10. Bahçe içerisinde bulunan "Basket Potası-Kale Direkleri-Voleybol Direkleri" vb. yerlere tırmanmazlar sallanmazlar. Öğrenciler okul ve çevresini temiz tutar, okul bahçesindeki ağaçları korurlar. Ağaçlara tırmanmazlar ve dallarından sallanmazlar.

 

11. Derslikler ile okuldaki tüm kapalı ve açık alanlar gibi ortak kullanım alanlarında yemek artığı çöp ve atık bırakılmaz. Öğrenci bunları en yakın çöp kutusuna atmakla yükümlüdür.

 

12. Öğrenciler  kendi dersliklerinin dışındaki eğitim ortamların da, bulundukları yerin özel kuralları ile temizlik kurallarına uyarlar.

 

13. Öğrenciler küfür ve argo içeren sözler kullanmazlar, birbirlerine fiziksel zarar verici harekette bulunamazlar, kavga etmezler, birbirlerine ve öğretmenlerine görgü kuralları içinde hitap ederler. Okul içerisinde sakız çiğnenmez.

 

14. Öğrenciler, kantinde sıraya girerler. Kantin sırasında sıra korkulukları üzerine tırmanmazlar ve saygı çerçevesinde görgü kurallarına uyarlar.

 

15. Ulaşımını servisle yapan öğrenciler, servis araçlarının bulunduğu alanda oyun oynamaz, zaman kaybetmeden inme ve binme kurallarına uygun olarak servis araçlarına binerler. Öğrencisi servisle giden veli, eğer öğrencisini kendisi aldıysa okul idaresine ve servis şoförüne hemen bilgi vermelidir. Öğrenci okul servisinde herhangi bir olumsuzluk yâda rahatsızlık yaşarsa derhal okul yönetimine öğrenci-velisi tarafından bilgi verilmelidir. Servis kullanmayan öğrenciler, servislerin olduğu alanda bulunmazlar.

 

16. Öğrenciler okul içerisinde cep telefonu kullanmazlar, telefonları dolaplarında muhafaza ederler. Mahrem yerlerde ve okul içerisinde telefon vb. araçlar ile fotoğraf çekilmez (Okul idaresinin izin verdiği zaman ve yerlerde resim çekimi yapılabilir) ve paylaşım siteleri aracılığı ile sosyal medyada yayımlanmaz.

 

17. Öğrenciler; merdiven tırabzanlarından kaymaz, merdiven korkuluklarına oturmaz, saka dahi olsa merdiven, korkuluk ve balkonlarda ittirme yapmaz, sınıf penceresi, balkon ve korkuluklardan sarkmaz.

 

18. Öğrenci okul güvenliği ve kendi güvenliği açısından okula okul kıyafeti ile giriş  yapar, Okul kıyafeti ile okuldan çıkış yapar.

 

19. Okul binaları içerisinde ve okul bahçesinde başka bir öğrenci velisinin öğrenciye fiziksel yada sözlü müdahale etmesi yasaktır. Öğrenci böyle bir durumla karşılaşması durumunda anında okul idarecilerini ve öğretmenlerini bilgilendirmelidir.

 

20. Okul dışından yiyecek ve içecek getirilmesi kesinlikle yasaktır. Tanımadığınız kişiler tarafından yapılacak her türlü yiyecek-içecek ikramını kesinlikle kabul etmeyiniz.

 

21. Okul içi ve çevresinde bulunan is sağlığı ve güvenliği ile ilgili "EMREDİCİ-YASAKLAYICI-ZORUNLU" işaret ve uyarı levhalarına uymakla sorumludur.

 

HUZURLU BİR EĞİTİM ORTAMI İÇİN

 

Öğrenciler,

 

1. Ders zili çaldığında, dersliklerine girerler ve hazırlıklarını tamamlamış  olarak öğretmenlerini beklerler.

 

2. Derslik düzenini ve dersin akısını bozmadan dersi dinler, söz alarak konuşur, izin almadan yerlerinden kalkmazlar. Kırıcı, zarar verici sözlerden ve  davranışlardan  kaçınır, kötü söz söylemezler. Arkadaşları ile iyi geçinir, yardımlaşırlar.

 

3. Ders araç ve gereçlerini yanlarında bulundururlar. Derslik ve laboratuvardaki malzemeleri izinsiz ve etkisiz kullanmaz, onlara zarar vermezler. Zarar veren kişiyi nöbetçi öğretmen ve nöbetçi müdür yardımcısına bildirirler.

 

4. Derslerde ipod-walkman vb. dinleyemezler, telefonla konuşamazlar. Derste hiçbir şey yiyemez ve içemezler. Sınıflara yiyecek ve içecekle girilmez.

 

5. Çalışmalarını zamanında ve tam yaparlar. Derslikleri ve sıraları temiz ve düzenli kullanırlar.

 

6. Gün bitiminde ders malzeme ve kişisel eşyalarını dersliklerde ve sıralarda bırakmazlar. Okulda bırakacakları ders malzemelerini varsa bireysel dolaplarına kilitlerler.

 

7. Dersliklerde bulunan panoları düzenli kullanırlar. Panolara dersle ilgili çalışma ve dersliklerin tümünü ilgilendiren duyuruların dışında bir şey asamazlar.

 

8. Öğrenciler, okul saatleri içinde okul dışına izinsiz çıkamazlar. Okul saatlerinde, velinin şahsen talebi ve ilgili müdür yardımcısının yazılı izni ile öğrenci okuldan ayrılabilir.

 

9. Öğrenciler, okula yasaklanmış  yayınlar ve bu nitelikte CD, taşınabilir bellek vb. araçlar getiremezler.

 

 

ÖĞRENCİLER OKULA OKUL KIYAFETİ İLE DÜZENLİ ŞEKİLDE GELMELİDİR.i

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.08.2024 - Güncelleme: 20.08.2024 11:31 - Görüntülenme: 130
  Beğen | 0  kişi beğendi